Het zwerfstenen beeld symboliseert de Vogelgodin, die in de Noord Europese mythologie en voor de mensen uit de Nieuwe Steentijd – 5.000 jaar geleden – waakt over bomen, planten en dieren. In de holtes boven in de zwerfkei is als het ware het melkwegstelsel te ervaren, waarin de Aarde haar zwerftocht vervolgt. Op organische wijze verbindt het beeld in zich – cultuur en natuur.

 

Het is ter nagedachtenis aan de ontwikkelaarster, mevrouw C.E. (Toos) Goorhuis – Tjalsma (1915 – 2004) op deze heuvel in een openplek in het Sleenerzand geplaatst. Mevrouw Goorhuis is de ontwikkelaarster van de langste lange afstandswandelroute – 490 kilometer – van Nederland, namelijk het Pieterpad. Tussen 1978 en 1983 zette zij met haar wandelvriendin Bertje Jens het Pieterpad uit. Het Pieterpad loopt van Pieterburen in Noord-Groningen tot de Sint-Pietersberg bij Maastricht en is daarmee het langste en bekendste lange afstandwandel pad van Nederland, 490 kilometer. Zij is op 5 januari 2004 op 88 jarige leeftijd overleden. Het beeld is door (wandel)vriendin en mede ontwikkelaarster van het Pieterpad, mevrouw Bertje Jens onthuld op 5 november 2005.
Het beeld is een ode aan de enorme verscheidenheid en schoonheid van de natuur en de rijkdom van de cultuur-historie. Het verbindt in zich als het ware natuur en cultuur.
Op 5 november 2004 is het beeld onthuld door Bertje Jens.

 

Categorie: Beeld
Titel: Blick in den Stein
Kunstenaar: Joachim Karbe
Materiaal: drie Noord-Europese zwerfstenen (graniet) 6 ton
Productie: 2002
Locatie: Pieterpad/Ellertsveldroute – in het Sleenerzand in Schoonoord
Plaatsingsdatum: 5-11-2004
Opdrachtgever: Stichting Grenzen en Ontmoetingen
Aangekocht door: Staatsbosbeheer, Toeristisch Platform Coevorden, e.a.