Het eerste multidisciplinaire kunstproject De reis van de steen, met open atelier, waarin twee stenen beelden zijn gemaakt, gemeente Coevorden

Deelnemende kunstenaars:

  • Joost Barbiers, Amsterdam
  • Da van Daalen, Amsterdam

Tot 2003 hadden wij, Danielle de Vreeze en Hans van Kampen, een galerie voor hedendaagse kunst, galerie de Beerenburght te Eck en Wiel. Sinds kort zijn wij verhuisd naar het Noorden van het land waar wij geen galerie gaan beginnen, maar wel projecten op het gebied van kunst, cultuur, natuur gaan ontwikkelen.

In onze galerieperiode hadden wij regelmatig de behoefte om projecten te organiseren naast de reguliere tentoonstellingen. Deze projecten waren een goede aanleiding om veel te gaan onderzoeken en je geest aan te scherpen. “De reis van de steen” was een van deze projecten.
De eerste gedachte die leidde tot dit project kwam op in mijn hoofd op Shetland, januari – februari 1992. De tweede kwam op in Ierland, oktober 1997. De derde in Florida in 1999. En in de afgelopen drie jaar kwamen er zo af en toe nog vele, kleine en grote bij. Vaak kwamen deze naar boven terwijl ik reed in mijn auto, of aan het wieden was, of tijdens het drinken van whisky met de zeldzame mensen met wie ik mijn plannen kan delen.

Tijdens de zomermaanden van het jaar 2000 kwamen al deze gedachtes samen in het project met toen nog als werktitel “De reis van de steen”. In oktober 2000 schreven wij een brief aan kunstenaars die wij kenden om ze uit te nodigen om aan de project deel te nemen.

De respons die wij kregen was zeer bemoedigend. Dit gaf ons de energie om ook mensen te benaderen die wij kenden in het buitenland om te vragen om zij ook deze tentoonstelling wilde tonen. Taken werden verdeeld en wij gingen op zoek naar aanvullende financiën.

Ondertussen kunnen wij terug kijken op een zeer succesvolle tentoonstelling in Eck en Wiel in 2001. Een zeer succesvolle maar bovenal zeer bijzondere periode met tentoonstelling, workshops, educatie, en nog veel meer op de Shetland eilanden (UK) in 2002. En ondertussen zijn we druk bezig met de voorbereidingen in samenwerking met zeer velen voor de reis naar Coevorden. Een reis waar we naar uitkijken omdat ze vergezeld wordt door zeer vele bijzondere activiteiten.

Voor de kunstwerken wordt dit hun derde reis. De stenen die we meenemen hebben al veel langer gereisd dan de geschiedenis van de mensheid, maar ik ben er zeker van dat dit hun eerste georganiseerde reis naar Coevorden is.

Danielle de Vreeze, 10 juni 2003